Trettondag jul – Roscon de Reys

De flesta barn får sina julklappar på trettondagen den 6 januari. Själva trettondagsafton är det sedvanligt firande i gatorna med stora parader  och ”De tre konungar” bärs fram, men en tradition som är viktig på dagen är kakan ”Roscon de Reyes” med vaniljkräm eller chokladkräm i mitten. Den ser väldigt söt ut men det är den inte!

Kakan har traditioner helt tillbaka till Romartiden då man gav slavarna en kaka med fikon och honung i och man gömde en böna i kakan och den som fick bönan blev ”kung för dagen” och fick ledigt den dagen. På 1700-talet infördes kakan i den franska aristokratin då Karl XV som ung kung fick kakan av slottsbagaren med en diamant i (diamanten köptes med insamlade pengar). Kungen tyckte om kakan och traditionen spreds vidare, men utan diamant!

Till Spanien kom traditionen med kung Philip V, och i början var det bara städerna Sevilla och Madrid som sålde kakor, men nu används den på Tre konungars dag i hela landet!

Önskar Dig en fortsatt fin Trettondagshelg!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.